Wonen in een groene wijk langs het Merwedekanaal

26 januari '21

De Nieuwe Defensie wordt een groene oase van rust langs het Merwedekanaal in Utrecht. Hiermee sluit de nieuwe woonwijk perfect aan bij de woonwensen van huidige én toekomstige Utrechters en de ambities van de gemeente voor dit gebied. Een van die ambities is het creëren van een gezonde en groene stadswijk. Een wijk die uitnodigt om buiten te zijn, met binnentuinen en een nieuw park om de hoek. Zo ontstaat de perfecte balans tussen bedrijvigheid en ontspanning. Dát is De Nieuwe Defensie!

image alt

Hoe groener hoe beter

Hoe groener, hoe beter: dat is het motto van de gezonde stad van morgen. Zo’n stad verbindt rust met reuring en is een thuis voor iedereen – van jong tot oud. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? In de wijk van De Nieuwe Defensie komen groene speelplekken en voor een maximale groene uitstraling vind je overal bomen en planten: van de balkons en galerijen, tot de binnentuinen en parken. De hoofdstructuur van De Nieuwe Defensie is ontworpen in lijn met het oorspronkelijke, landschappelijke verkavelingspatroon van het gebied, dat vroeger bestond uit vele tuinderijen en kwekerijen. Zo komt de geschiedenis én de toekomst samen tot bloei.

image alt

Overal bomen en planten

OKRA landschapsarchitecten heeft het ontwerp gemaakt voor het groen in het gebied van De Nieuwe Defensie. Daarin is gekozen voor veel verschillende bomen en planten die goed passen bij het bestaande groen langs het Merwedekanaal. De natuur komt zo maximaal tot z’n recht.
Denk hierbij aan bomen en planten die goed gedijen in natte omstandigheden, zoals groenblijvende struiken, grassen en gemengde bodembedekkers. Langs de promenade vind je siergrasland met bloeiende vaste planten en de pleinen worden gesierd met een mix van lage grassen, bodembedekkers en laagbloeiende vaste planten.

Natuur heeft ook een functie

De groene uitstraling van het gebied is niet alleen een lust voor het oog, maar ook functioneel. Het speelt namelijk een rol bij het vergroten van de biodiversiteit en het verminderen van overstromingsrisico’s. Ook helpt het bij het verlagen van hoge temperaturen zoals we dat de laatste jaren veel in de zomers hebben ervaren.
De woningen in De Nieuwe Defensie worden voorzien van een 'sedumdak'. Dit groene dak zorgt voor meer biodiversiteit en opslag van regenwater. Vlinders en bijen vinden zo’n groen dak ook erg fijn en het draagt bij aan een rustig beeld voor bewoners. Win-win!

Groen op de kaart

De voorlopige inrichtingsplannen van de gemeente hebben we in beeld gebracht op de interactieve situatiekaart. Hierop kun je ook de groene zones in het gebied duidelijk terugvinden: zoals de groene straat, de binnentuinen en groen recreatiepark.

Jouw nieuwe thuis

Zie jij jezelf al in De Nieuwe Defensie wonen? Ontdek het woningaanbod om de woning te vinden die het best bij jou en je wensen past. Kijk snel en loop jouw toekomstige droomhuis in groen Utrecht niet mis! Is jouw droomwoning nog vrij? Dan kan je direct een optie aanvragen. Dat is geheel vrijblijvend en kosteloos.

Ruimte voor wandelen en fietsen Autoluwe leven
Wil jij ook hier wonen? Bekijk het woningaanbod