Autoluw leven in de Merwedekanaalzone

12 februari '21

Duurzaam, groen én grotendeels autovrij: in het gebied van De Nieuwe Defensie staat lekker leven voorop, kunnen fietsers en wandelaars hun hart ophalen, en kinderen zorgeloos spelen en opgroeien. 'Het wordt de meest aantrekkelijke nieuwe stadswijk van Utrecht', aldus de gemeente Utrecht.

image alt

Woongenot op de eerste plaats

Merwedekanaalzone 04, waar De Nieuwe Defensie in gevestigd is, is ontworpen met de (nieuwe) bewoners als uitgangspunt: voetgangers en fietsers staan op de eerste plaats en de wijken worden autoluw of zelfs geheel autovrij. Zo is er meer ruimte voor wat er écht toe doet: samen zijn, ontspannen en spelen. De auto’s die in de wijk rijden, worden zoveel mogelijk buiten het zicht geparkeerd, bijvoorbeeld onder de woningen in parkeergarages met laadpalen. Ook komt er in de openbare ruimte, tussen de boombakken in, een aantal parkeerplaatsen voor deelauto’s.

image alt

Aandacht voor voetgangers en fietsers

Voetgangers zijn overal welkom in de wijk: te voet ontdek je er elke dag iets nieuws! Tijdens het wandelen krijgen de ogen de kost door het vele groen in het gebied en dankzij specifieke voetgangersgebieden is het er veilig en heerlijk wandelen.

Ook fietsers worden kunnen hun hart ophalen, met goede fietsroutes en comfortabele stallingsmogelijkheden bij de woningen én op belangrijke plekken in het gebied. De belangrijkste fietsroutes vind je rondom het gebied, op de Overste Den Oudelaan, De Tellegenlaan en de Wilhelminalaan. Ook loopt er een kilometerslang fietspad langs het Merwedekanaal, waarbij deze blauwe loper zorgt voor nieuwe energie. Het fietspad staat in verbinding met de historische binnenstad en station Utrecht Centraal, maar sluit ook aan op de recreatieve, groene fietsroute 'rondje Stadseiland'. Genoeg mogelijkheden dus voor een fietsavontuur!

Fietsennetwerk in beeld

De inrichtingsplannen van de gemeente hebben we in beeld gebracht op de interactieve situatiekaart. Hierop kun je het fietsnetwerk bekijken, de stallingsmogelijkheden in het gebied vinden én zien waar auto’s wel of niet welkom zijn. Wist je dat ANWB fietsknooppunt 52 op de Muntbrug slechts 5 minuten fietsen is vanaf De Nieuwe Defensie? Verder hebben we enkele fietsroutes en Toeristische Overstap Plaatsen (TOP) overgenomen van Routes in Utrecht

Jouw nieuwe thuis

Zie jij jezelf al in De Nieuwe Defensie wonen? Ontdek het woningaanbod om de woning te vinden die het best bij jou en je wensen past. Kijk dan snel en loop jouw toekomstige droomhuis in groen Utrecht niet mis!

Vind jou woning
Naast autoluw ook groen Grandioos groen wonen aan het Merwedekanaal
Wil jij ook hier wonen? Bekijk het woningaanbod