De laatste updates over de buurt en bouwplanning

1 juli '24

Het blijft een mooi gezicht: De Nieuwe Defensie wordt meer en meer een woonwijk. Maar er is natuurlijk nog genoeg te doen. Ook de komende maanden gaat er weer een hoop gebeuren om de buurt stukje bij beetje vorm te geven. Wat precies? Je leest het in deze update.

Alvast een beetje dwalen

In Merwede komt een ‘dwaalspoor’. Het centrale groene pad slingert als een soort park door de wijk en nodigt naast mensen ook allerlei dieren uit. De vele planten, bomen en struiken vormen namelijk een aantrekkelijk gebied voor bijvoorbeeld de klokjesbij, egel en huismus. Leuk nieuws: als voorproefje is er al een deel van het dwaalspoor aangelegd bij Gebouw M, de locatie van Merwedes innovatielab aan de Kanaalweg 50. Dwaal gerust even langs!

Bruggen bouwen

Het Definitief Ontwerp is rond, dus de gemeente gaat zich nu richten op de nieuwe bruggen over het Merwedekanaal. De huidige prognose is dat deze eind 2026 klaar zijn. Om de bruggen te bouwen is minstens een half jaar nodig. Na de zomer start de gemeente het selectieproces naar een geschikte aannemer. Wanneer de aannemer gekozen is, dan stemmen zij samen af hoe ze gaan bouwen en wat ze kunnen doen om de overlast te beperken. Hierover later meer.

DND
DND logo
DND

Werkzaamheden in de zomer

Er staan weer een hoop werkzaamheden op de agenda, ook deze zomer. Allereerst is de Europalaan tussen het Anne Frankplein en het Europaplein vanaf 7 juli 20.00 uur tot maandag 26 augustus 06.00 uur afgesloten. Deze periode wordt gebruikt om de Europalaan Noord aan te laten sluiten op het Anne Frankplein en het Europaplein. Ook gaan ze oude rioleringsbuizen onder de Europalaan Noord verwijderen. De parallelweg blijft bereikbaar voor voetgangers en fietsers, ander verkeer kan deze weg alleen via het Anne Frankplein bereiken.

In het weekend van 2 tot en met 5 augustus is ook het Anne Frankplein afgesloten, er is dan naast de bestaande omleidingen een extra omleiding via de Rijnlaan. De parallelweg is bereikbaar via de Balijelaan en de Koningin Wilhelminalaan. Vanwege werkzaamheden op het Europaplein in de nacht van 17 op 18 augustus zijn er minder rijstroken beschikbaar. Van maandag 26 augustus tot en met vrijdag 30 augustus is de Europalaan alleen in de avonden en nachten tussen 20.00 uur en 06.00 uur afgesloten.

Warmtebuffer Eneco

De Merwedekanaalzone, waar De Nieuwe Defensie deel van uitmaakt, krijgt een warmtebuffer. Hiermee wordt gas bespaard en minder CO2 uitgestoten, maar ook kunnen bewoners gemakkelijk omschakelen naar stadswarmte nu Nederland van het aardgas afgaat. De bouwwerkzaamheden voor de bufferinstallatie zijn inmiddels bijna afgerond. Eneco gaat het systeem binnenkort testen en dan werken ze ook het terrein netjes af. Meer informatie hierover vind je hier op de site van Eneco.

Meer nieuws lezen? Nieuwsoverzicht
Ook wonen in DND? Bekijk de appartementen