Straatnamen De Nieuwe Defensie

20 januari '21

De straten in De Nieuwe Defensie krijgen steeds meer een 'gezicht' en hebben nu ook een naam gekregen! Het duurt nog even voordat je verhuiskaartjes kunt gaan sturen, maar je weet alvast hoe jouw toekomstige straat heet. Woon jij straks aan de Mien Temmingpromenade of misschien de Cornelia Moeslaan? Kijk snel.

In welke straat woon jij straks?

De straten in De Nieuwe Defensie krijgen de volgende namen:

- Laan van Verzetsstrijders
- Utrechts Kindercomitestraat
- Mien Temmingpromenade
- Elisabeth Brugsmapromenade
- Geertje Zijlstrahof
- Jet Berdenis van Berlekomhof
- Hebe Kohlbruggeweg
- Cornelia Moeslaan

Vrouwelijke verzetshelden

Het Utrechts Kindercomité was een Nederlandse verzetsgroep die tijdens de bezetting honderden Joodse kinderen liet onderduiken door ze onder te brengen bij pleeggezinnen of in de crèche Kindjeshaven. De overige namen zijn vrouwelijke verzetshelden. Zoals Henriëtte (Jet) Berdenis van Berlekom. Zij werkte in het door haar vriendin opgerichte Kindjeshaven en redde samen met haar 150 Joodse kinderen.

Een andere straat is vernoemd naar Hebe Charlotte Kohlbrugge, een van de initiatiefnemers van 'de Zwitserse Weg', een berichtenlijn waarmee microfilms met door het verzet verzamelde informatie van Nederland naar Zwitserland werden gestuurd. Kohlbrugge ontving voor haar verzetswerkzaamheden de Medal of Freedom with Silver Palm, een hoge onderscheiding van de Amerikaanse regering.

Van bouwnummer naar woonadres

In onderstaande situatiekaart zie je welk bouwnummer welke straatnaam krijgt. Het huisnummerbesluit is afgegeven door de gemeente Utrecht bij het verstrekken van de omgevingsvergunning. De exacte adresgegevens, ontvangen de kopers persoonlijk in hun Mijn Eigen Huis account. 

Meer weten over dit gebied? Naar pagina Visie
Ook wonen in De Nieuwe Defensie? Bekijk het woningaanbod